Wie doet wat rond de fusie – deel 9, Werkgroep Club van de Toekomst

Labels: Fusie

Van toekomstmuziek naar bijna een feit – onze nieuwe korfbalvereniging! In de zomer van 2019 ging al een werkgroep van start onder de naam Club van de Toekomst. Van de Stuurgroep kregen zij de opdracht om na te denken over de nieuwe club. 

Want 2 clubs ‘bij elkaar optellen’  is wellicht het recept om over een aantal jaar weer dezelfde uitdagingen te hebben. Wat kan beter, wat moet anders en past bij deze tijd? En: wie zijn we eigenlijk samen of willen we zijn? Over die en andere vragen bogen zich: Melania Bonofacio, Rick Tersmette, Christien Stoker en Steef van de Boom (gemeente Den Haag).

Een korte terugblik op het werk van deze groep tot nu toe, dat zich vooral richtte op de vorming van een nieuwe verenging. In gesprek met Petra van Leeuwen (Moeder van B2 lid Futura en sponsor) en Melania Bonofacio (moeder C1 lid Dubbel Zes en één van de helpende handen bij organisatie van de maaltijden!).

Met welke vragen ging de werkgroep aan de slag?
Petra: “Eigenlijk met meerdere vragen, het werd meteen wel een puzzel. We kregen verschillende ingrediënten gepresenteerd zoals: de eerste gedachten van de stuurgroep, kreten over het nieuwe DNA en een lijstje met onderwerpen “divers” (o.a. gemeente, omgeving, sponsors) waarover allemaal moest worden nagedacht. Dat was zoveel, in een korte tijd, dat we de Stuurgroep eerst hebben geadviseerd het meer af te bakenen. We hebben er een soort stappenplan van gemaakt. Waardoor er tussenstappen gezet konden worden.”

Melania: ”Het advies was onder meer om de communicatie met de leden en betrokkenen eerst gelijk te trekken en bij te werken. We merkten dat beide verenigingen best verschillend en in verschillend tempo met de leden communiceerden over de plannen. Het leek ons lastig om als Club van de Toekomst de leden te bevragen als zij nog weinig idee hadden van wat er te gebeuren stond, hoe ver en hoe ingrijpend dat zou zijn.”

Waar zijn jullie uiteindelijk mee aan de slag gegaan?
Melania: “Het vergde dus best nog even wat tijd voordat we wisten waarmee nu eerst aan de slag zouden gaan. Het met de buurt of omliggende bedrijven praten over samenwerking met de nieuwe vereniging, is gewoon niet mogelijk als je met elkaar nog niet gesproken hebt over Wie je bent en Wat je gaat doen. Om daar een beeld van te krijgen hebben we een online enquête opgesteld. Daarover hebben we ook in de ALV en (B)ALV verteld in het voorjaar. “

Petra: “We werden blij verrast door de hoge respons! En ook zo snel! Meer dan 100 mensen vulden de enquête in. Fijn dat de vragenlijst zo goed werd ontvangen. We dachten na dit succes bij de volwassenen, nu doen we ook zo’n lijst voor de jeugd. Die respons was minder hoog. Misschien hadden we toch iets andere taal moeten gebruiken. Uiteindelijk is alle informatie de input geweest voor de verschillende werkgroepen. Want we hebben van alles uitgevraagd, van de inrichting van de kantine, tot de extra activiteiten en natuurlijk wat belangrijk is in de trainingen en begeleiden van onze jeugd.”

Waar hebben jullie lang over gepraat?
Melania: “Het opstellen van zo’n enquête, dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Klinkt misschien gek, maar we hebben best lang gepraat over het wat en hoe van de vragen. Dat is nog best een kunst. Hoe zorg je er voor dat iedereen een vraag min of meer hetzelfde interpreteert? En hoe zorg je ervoor dat je vraag neutraal blijft en niet al in een bepaalde richting stuurt? Dus dat zorgde er wel eens voor dat onze werkgroep tot in de late uurtjes duurde. ”

Petra: Het heeft geholpen dat we de enquête goed hebben getest. Als ouder gingen we ‘m zelf invullen en dan merkte je soms dat je niet genoeg had aan de geboden opties, en dat je dus vrije ruimte wilde om iets in te vullen.

Waar staan jullie nu?
Melania: “We hebben met de Stuurgroep afgesproken dat alles dat te  maken heeft met relaties en mensen buiten de eerste ring – de leden en betrokkenen – pas na de zomer aan de orde is. Het was wat ambitieus om ook met hen al voor de zomer in gesprek te gaan. Dat gaan we wel doen, want het idee is nog steeds dat we niet 2 x 1 = 2 willen bouwen met Dunas. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.”

Petra: “We willen eigenlijk naar een 1 + 1 = 3. Wat is die meerwaarde dan? Wat gaan we anders, beter, niet of juist wel doen t.o.v. de oude situatie van de beide verenigingen? Over die vraag gaan we ons eens buigen in en na de zomer. Als de basis staat en er ook een verhaal is dat staat, om naar buiten toe uit te dragen. En wie weet is er dan binnen afzienbare tijd veel meer te doen in en rond het Stokroosveld….dat gaan we samen met anderen uitvinden. Doel is een sterke, nieuwe sportvereniging worden die nog jaren zal bestaan!”